Udruga Idem organizira izložbu i aukciju "UMJETNOŠĆU DO PRIHVAĆANJA" u Muzeju Mimara Ispis E-mail
Nedjelja, 18 Veljača 2007 00:28

idem_mimaraUdruga Idem je prikupila 24 umjetnička djela  naših eminentnih  akademskih umjetnika, te najavljujemo skoru trodnevnu izložbu i aukciju  "Umjetnošću do prihvaćanja" u Muzeju Mimara.

Na web stranici udruge Idem je za tu prigodu objavljen web katalog fotografija izložbenih djela  koja će biti ponuđena na aukciji. 

Pretprodajna izložba će se održati u Muzeju Mimara od 20. 3. 2007. do aukcije  22. 3. 2007.
Aukcija će biti održana u četvrtak, 22. ožujka 2007. u Muzeju Mimara s početkom u 19 sati.

Preuzmite KATALOG IZLOŽBE!

 

 

 

                    

                


Zagreb, 20.-22. ožujka 2007.
Muzej "Mimara"

 

 

 

 
   

Osnovno je pravo svakog djeteta pravo na obrazovanje koje mu otvara put do korisnog i uključenog člana društva. Djeca s teškoćama u razvoju, 10% sve djece u Hrvatskoj, nisu u ravnopravnom položaju sa svojim vršnjacima. Ili ih se izdvaja u posebne škole i razrede, čime ih se diskriminira ili polaze redovite škole i razrede (što je u većini slučajeva), ali bez potrebne podrške u nastavi.
Velik je broj učenika u razredima, a uz to još 2-5 djece s posebnim obrazovnim potrebama u svakom razredu, što ne osigurava uvjete školovanja ovoj djeci. Zato često napuštaju školu i rijetko dosižu srednju naobrazbu. Tako postaju oni članovi društva koji su visoko rizični da postanu socijalno isključeni.
Premda se nacionalnim strategijama i već dobro poznatim HNOS-om predviđaju oblici podrške koji se koriste i u drugim zemljama, oni su u Hrvatskoj još uvijek izuzetak.
Najočitiji primjer za to je asistent u nastavi, suradnik učitelja (svakodnevno prisutan u razredu) od neprocjenjive koristi za čitav razred, koji pruža potrebnu podršku učenicima s posebnim potrebama. Zadnjih godina roditeljske udruge pronalaze načina da osiguraju djeci ovaj oblik podrške na veliko zadovoljstvo djece, ali i učitelja. Umjetnici okupljeni u ovom katalogu pokazali su, kao već mnogo puta u sličnim akcijama, svoju socijalnu osjetljivost i svojim umjetničkim djelom dali doprinos školi, da što prije postane “škola za sve” .
Ova će aukcija umjetničkih djela biti prilika ostalim građanima da vlastitom inicijativom pokažu kako se može mijenjati društvena stvarnost. I prije zakona i propisa, jer ovi su učenici sada u školi i sada se osjećaju loši i isključeni. Njima treba sada podrška da bi oni jednog dana, kad odrastu, mogli davati drugima.

                                                         Predsjednica udruge “IDEM”
                                                              Prof.dr.sc. Ljiljana Igrić,

   
         
   

BABIĆ Dubravka

BABIĆ Dubravka,
slikarica i grafičarka. Rođena 1951. godine u Zagrebu. 1974. godine diplomirala na ALU u klasi prof. Alberta Kinerta kod kojeg nastavlja i postdiplomski studij. Specijalizirala grafiku u Parizu, a na studijskim putovanjima obilazi mnoge europske i vaneuropske zemlje. Izlaže od 1972., te je sudjelovala na stotine samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1985. pedagog na ALU. U svojim grafikama ostvaruje energično i punokrvno slikarstvo snažne geste, te se smatra jednom od najvrsnijih nastavljača i obnovitelja naše tzv. klasične umjetničke grafike (suha igla, bakropis, akvatinta, reservage, mezzotinta). Vrlo samosvojnog i upečatljivog autentičnog likovnog izraza u domeni suvremene grafike, nadovezuje se na iskustva najznačajnijih umjetnika grafičkog umijeća 20. stoljeća.
   

Korida II., suha igla, reservage, dvostruka grafika, godina nepoznata, 106 x 78 cm

   
           
   

BALIĆ Antonija

BALIĆ Antonija,
kiparica. Rođena 1969. u Patri (Indija) odakle seli u Lahore u Pakistanu. Od sedme godine živi u  Zagrebu. Studira kiparstvo na zagrebačkoj ALU kod prof. Marije Ujević, Šime Vulasa i dr., diplomira 1992. u  klasi prof. Stipe Sikirice. Od 1994. godine bavi se pedagoškim radom (Odjel keramike ŠPUD-a Zagreb). Autoričini grubi materijali kao da su preostali iz vulkanske lave, sprženi, mračni i teški - emaniraju iskonskom energijom iz koje nastaje život. Radovi su joj izrazito meditativni i duboko uronjeni u nutrinu vlastita bića, u tragu istočnjačkih meditacija, Zen-budizma i sl., o čemu govore i sami naslovi: Iza svijesti, Zen, Nizovi bez naziva...         Njezina “Mandala” izložena u Gliptoteci u Zagrebu 2007. godine kulminacija je tog autoričinog istraživanja nekarakterističnih teških materijala, njen interes za praiskonsko, tvarno i transcendentalno, na neki osebujni način - magijsko. Za svoj rad izložen na 9. trijenalu hrvatskog kiparstva dobila je nagradu hrvatske sekcije AICA. Od 1991. /1992. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.
   

Preko puta, terakota, 2004., 40 x 33 cm

     
           
   

ČAVRK Hamo

ČAVRK Hamo,
kipar, slikar i grafičar. Rođen u Sarajevu 1950., gdje završava studij na tamošnjoj ALU 1977. godine. Od 1977. živi u Zagrebu gdje polazi Majstorsku radionicu Antuna Augustinčića (1977.-79.). Ubrzo se sve više okreće slikarstvu uglavnom geometrijske apstrakcije, naročito klasičnim grafičkim tehnikama - suha igla, bakropis, aquatinta, mezzotinta... ovladavši ih majstorskim umijećem. Neumoran stvaralac i istraživač, Hamo Čavrk ispisuje svojim osobitim rukopisom čitav niz grafičkih ciklusa, najčešće inzistirajući na savršenoj ravnoteži i snažnoj koncentraciji slike oko jedinstvenog središta, odakle kreću linije gušćeg ili manje gustog rastera i intenzivnog kolorita, dosljedno slijedeći vlastitu imaginativnu liniju, jednom vrstom intuitivno - spontane igre, kojom stvara bogati raster guste energetske mreže koja prekriva cijelu površinu. Njegovo štafelajno slikarstvo odiše istim snažnim ritmom i čvrstim strukturiranjem bogato razvedene slikane površine snažnog spiritualnog naboja. To je meditativno slikarstvo umjetnika maksimalno koncentriranog na svoj umjetnički rad, kojemu slikarski atelje služi kao svojevoljno odabrani egzil od površnosti vanjskog svijeta. Učestvovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade 4. Trijenala grafike 2006. godine.
   

Carta incognita, akrilik / platno, 2007., 40 x 30 cm

     
           
   

FALOUT Nada

FALOUT Nada,
rođena u Zagrebu 1933., diplomirala na ALU u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie 1959. godine kada upisuje i postdiplomski studij u Majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Dobitnica je više nagrada, te redovito izlaže na brojnim skupnim izložbama od 1966. godine i samostalnim od 1972. Niz godina bavi se uz slikarstvo i primijenjenim umjetnostima, osobito grafičkim dizajnom (serije plakata za HNK u Zagrebu, suradnja s brojnim izdavačima na opremi knjiga itd.). Fantastično, imaginarno i snovito bitne su odlike njenog slikarstva koje odiše suptilnošću i lirizmom. Slike joj obiluju začudnim asocijacijama i doživljajima fokusiranim na energetska gibanja u prirodi i vibrantnost mikrosvijeta, te ih prenose u mnogostrukim fluidnim slojevima onog nevidljivog u vremenu i prostoru. Njezin apstraktni ekspresionizam u spoju sa likovnim jezikom enformela oslikava imaginarni svijet njezine fantazije i vibrira mističnim tajnama univerzuma i prirode.
image287
   

Osunčani kamen II., miješ. tehn. / akrilik / platno, 2006., 38,5 x 56 cm

   
           
   

GRUBIŠIĆ Dražen

GRUBIŠIĆ Dražen,
slikar, multimedijalni umjetnik. Rođen je 1969. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje škole upisuje se na Academy of Fine Arts u Lawrenceu (USA), a potom na ALU u Zagrebu, gdje diplomira u klasi prof. Zlatana Vrkljana. U Beču upisuje postdiplomski studij iz kulturnog Managementa (IKM). zemlji i inozemstvu i dobitnik je više nagrada (Grand Prix Salona mladih 1996. godine). Svestran umjetnik koji se izražava i uspješno radi u različitim medijima (prostorne konstrukcije, instalacije, asamblaži, slike, film, kompjutori itd.). Slikarstvo mu je suptilno i poetično s osobitim senzibilitetom za liniju i pikturane vrijednosti slikane površine u pomno strukturiranoj mijeni tonaliteta jedne boje.
   

Sreća, grafika, bakropis, 2007., 30 x 40 cm

     
           
   

KESER Zlatko

KESER Zlatko ,
slikar i grafičar. Rođen 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu 1967. u klasi prof. Otona Postružnika. Dobitnik brojnih nagrada. Održao brojne samostalne i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Slikar magičnog i simboličkog. Njegove enigmatične slike često asociraju primordijalne znakove sa samih početaka ljudske povijesti i kreativnosti, inkorporirane u bogatu fakturu slike. Slikarstvo mu se kreće u ozračju modernog slikarstva 20. stoljeća ponekad asocirajući na Paula Kleea ili Juana Miróa, a još više na stvaralaštvo artbrutista. Keserovo slikarstvo odiše poniranjem u najskrovitije dubine ljudskog bića i zagonetke postojanja, gdje se prošlo, sadašnje i neko buduće vrijeme povezu ju u neprekinuti lanac pitanja i snova, u traganje za samom srži ljudskog postojanja i nastanka života na Zemlji.
   

Prostorni modul III., isprint / serigrafija / papir, 2006., 147 x 109 cm

   
           
   

KONTREC Anita

KONTREC Anita,
kiparica i slikarica. Rođena u Zagrebu 1954. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti studira u kiparskoj klasi prof. Sabolića. 1986. godine počinje slikarsku karijeru. Istražuje stare tekstove arhaičnih formi feničko pismo, glagoljica i dr. - te svojim radovima prenosi mnogoslojnost jezika - pisma - komunikacije. Od 2003. godine sve više istražuje dodirne točke između kiparstva i slikarstva, te djelovanje boje i svjetlosti u novim prostornim i svjetlosnim konstelacijama. Tada nastaju njeni slike-objekti na kojima umjetnica tretira boju kao čistu energiju i istražuje odnose prostora i volumena, materijala i teksture čime ostvaruje osebujan opus u korpusu hrvatske suvremene umjetnosti. Ova senzibilna i vrlo educirana umjetnica preferira organičke forme izrađene od grubih neobičnih materijala, koji su često u bliskoj vezi sa osnovnim ljudskim aktivnostima: gradnje i oblikovanja vlastitog životnog prostora. Preko zapisa na mnogim slikama (“čitam još nenapisanu knjigu”), njen se rad razvija do sve većeg pročišćenja oblika, do suptilne igre svjetlosti i nježnih nijansi boje sve do transparentnosti. Realizira niz zanimljivih izložbi te sudjeluje u brojnim značajnim međunarodnim projektima i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
   

Bijeli krajolik, poliester i pigmenti, 2006., 100 x 60 x 8 cm

     
           
   

KORKUT Alem

KORKUT Alem,
kipar i grafičar. Rođen je 1970. godine u Travniku. Studira kiparstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa. 2002. godine sudjeluje na jubilarnom Medi teranskom kiparskom simpoziju u Dubrovi kod Labina, gdje je izradio monolitnu skulpturu “Karijatida” postavljenu na prilazu pazinskom Kaštelu. Istražuje materiju, njezinu fakturu i izdržljivost (ranjivost), aluminija, gline i dr. Njegov vrlo zanimljiv ciklus “Egotrip” koji se sastoji od niza odljeva umjetnikove glave u raznim fazama raspadanja, djelovanjem vode u koju su bile uronjene, bio je među ostalim izložen na izložbi “Junge Kroatische Kunst” (Mlada hrvatska umjetnost) u Koloniji Wedding u Berlinu 2005. godine. Materija i njene mjene u Korkutovoj skulpturi metaforički su prikaz stanja umjetnikovog “ja” (L. Topić). Njegova video-instalacija hommage Rodinu nagrađena je Grand Prixom na 27. salonu mladih 2004. godine. Sudjeluje na brojnim skupnim i održava mnoge samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu .
   

Nebesa, grafika, akvatinta, 2006., 36 x 36 cm

     
           
   

KUDUZ Ante

KUDUZ Ante,
slikar, grafičar. Rođen u Podsoju pokraj Vrlike 1935. godine. 1951. godine upisuje ŠPU u Zagrebu. Na grafičkom odjelu zagrebačke ALU studira od 1956. - 1961. godine i diplomira u klasi prof. Marijana Detonija. Od samih početaka zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj suvremenoj likovnoj umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: 1997. nagrada 1. hrvatskog trijenala grafike, 2001. Godišnja nagrada HDLU-a za 2000. godinu itd. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Crtačka i grafička konstanta u Kuduzovu djelu upečatljivo prenosi umjetnikove doživljaje intimnog i izvan jskog, meditativno ih pretapajući u imaginarne prostore njegovih slika i njihovih metamorfoza. Motivika nemirno i nepravilno “kolažiranih” crno-bijelih slikanih polja koja grade kompoziciju neodoljivo podsjeća na gusto tkanje narod nih vezova njegova rodnog kraja, vjerojatno duboko urezanih u memoriju ovog vrsnog crtača. U novije vrijeme svoja crno-bijela polja sučeljava s poljima čistih duginih boja, sjajnih do fluores- centnosti, stvarajući na taj način jedan novi poetski red i sklad s nemirnom podlogom crno-bijelih gustih tkanja. Sve svoje grafike naziva jednostavno “Grafovima”.
image315
   

Graf-color 5, offset / svilotisak, 2001., 67 x 97 cm

     
           
   

LONČAR Tihomir

LONČAR Tihomir,
slikar, rođen u Vinagori 1953. godine. Diplomirao na ALU u Zagrebu 1980. u klasi prof. Vasilija Jordana. Samostalno izlaže od 1985., sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Izraziti kolorist zaljubljen u pri- morske pejzaže i vedute usamljenih naselja, kućica i crkava uz obalu mora, okruženih raskošnim nemirnim stablima, hridima i planinama, koje promatra u svim mijenama dana. Ovaj slikar topline i istinske zaljubljenosti u svoje motive, nevjerojatno produktivan u vječnoj potrazi za novim senzacijama prirode koja okružuje njegove male urbane nakupine, njeguje jedan ekspresivan i krajnje emocionalan dijalog s okolinom, koju promatra i prenosi sočnim jakim koloritom, spajajući tradicionalno i suvremeno u prepoznatljiv autorski izraz. .
   

Maksimir, grafika, oko 2006., 32 x 59 cm

     
           
   

LONČAR Tihomir


image325
   

Vesna, grafika, oko 2006., 64 x 46 cm

     
           
   

LONČAR Tihomir

image323
   

Zrinjevac, grafika, oko 2006., 33 x 59 cm

     
           
           
   

MALČIĆ Ivica

MALČIĆ Ivica,
slikar. Rođen u Zagrebu 1964. godine. 1996. diplomirao na ALU u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 1992. godine održao brojne samostalne izložbe uglavnom u Zagrebu i povremeno u inozemstvu, te sudjeluje na brojnim skupnim izložbama već od 1990. Slikar neiscrpnog kreativnog naboja, vječni buntovnik ili enfant terrible hrvatske likovne scene, koji intrigira svojim sadržajima, ali i formalnim oblikovanjem slika. Njegov je koncept najbliži artbrutističkom beskompromisnom poniranju u vlastitu nutrinu, sirov i direktan, bez ikakvih ustupaka ukusu javnosti ili trenutačnoj modi u svijetu etabliranog slikarstva. U njegovom stvaralaštvu trajno je prisutan poriv konfrontiranja svakoj malograđanštini, stereotipima i dopadljivosti. Malčić uporno slika brojne cikluse s bezbroj slika, varijacija na temu, koje precizno numerira, nastojeći realizirati oko 100 slika godišnje, od kojih svaka nosi svoj jedinstveni matični broj s oznakom mjesta nastajanja. Duhovit i provokativan, hotimice nemaran prema nekim slikarskim normama Malčićev likovni dnevnik odiše snažnim emocionalnim nabojem i aposolutnom iskrenošću iskaza. .
image323
   

Seoska idila, ulje na lesonitu, 2005., 58 x 49 cm

     
           
   

MEGLIĆ Vladimir

MEGLIĆ Vladimir,
slikar. Rođen 1955. u Donjem Pustakovcu. Završava ŠPU u Zagrebu, radi kao scenograf u HNK i tek zatim upisuje ALU u Zagrebu, gdje diplomira 1986. u klasi prof. Josipa Bifela. Karakterizira ga eks- presivni kolorizam i maštovitost u tragu magijskog realizma i transcendentalne meditacije o duši stvari. Često radi i sakralne slike i mozaike velikih dimenzija. Njegovi uznemireni enterijeri samoće čine se jedinim zaklonom od kaotičnog izvanjskog svijeta i bivaju umjetnikov bijeg u iracionalno. Karakterizira ga snažna gestualnost poteza kistom u tragu ekspresionizma nabijenog snažnom emocionalnošću i jaki kontrasti žarkih boja, crvenog, plavog, zelenog, žutog, što očitava intenzivan unutrašnji život umjetnika. Održao niz samostalnih izložbi i sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
image323
   

Riba, akril / platno, 2006., 30 x 20 cm

     
           
   

MIŠE Blaga

MIŠE Blaga,
slikarica i pedagoginja. Rođena je u Trogiru, a diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Splitu u klasi prof. Ante Kaštelančića. Kasnije stječe diplomu Filozofskog fakulteta u Splitu, smjer likovne umjetnosti, u klasi prof. Petra Jakelića. Bavi se pedagoškim radom, ali kao likovnom pedagogu nije joj bilo dovoljno tek pratiti likovna zbivanja u nas i u svijetu, nego i sama kreće u umjetničku avanturu. Najprije radi kolaže od različitih papira i odbačenih materijala na kojima intervenira temperom, akrilom ili flomasterom, stvarajući svoj iz- maštani svijet pejzaža, šarenih bibliote- ka, čudnovatih kuća i svakojakih čarolija. Radovi joj odišu iskrenošću i zanesenošću, dječjom zaigranošću i nepredvidljivošću - u prostorima u kojima umjetnost pretače stvarnost u slobodnu imaginativnu igru. Sudjeluje na likovnim kolonijama, a od 1977. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.
Biblioteka
   

Biblioteka, offset i sitotisak, 2000., 70 x 50 cm

     
           
   

ROGIĆ Frane

ROGIĆ Frane,
slikar i fotograf, bavi se vizualnim me- dijima, eksperimentalnim filmom i videom. Rođen u Karlovcu 1973., diplomirao na ALU u Zagrebu 1977. u klasi prof. Vasilija Jordana. Pripada mladoj generaciji umjetnika koji se bave različitim medijima. Izlaže od 1995. godine. Izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, među kojima ističemo sudjelovanje na izložbi u Amsterdamu 2002. godine na PHOTO Bijenalu “The World will never be the same again”. Umjetnik angažiran oko socijal- nih tema i općih humanističkih tema današnjice - ugroženosti pojedinca, raspad memorije, duševni nemir, što se može naći na njegovim vizualno distorziranim fotografijama (ciklus nastao na Golom otoku i sl.).
Biblioteka
   

“Ponovo, još“, ulje na platnu, 2002., 90 x 73 cm

     
           
   

STOJANOVSKI Krunislav

STOJANOVSKI Krunislav,
slikar i multimedijalni umjetnik. Rođen 1969. u Skopju. 1998. godine diplomira slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ðure Sedera. Nastavlja studije u SAD-u, Austriji i Finskoj. Bavi se slikanjem, crtanjem, instalacijama, fotografijom, videom, grafičkim dizajnom. Dobitnik je brojnih nagrada i grantova. Izlaže u zemlji i inozemstvu. Njegovo slikarstvo pretežito apstraktno-ekspresionističkog izričaja propituje vječna pitanja egzistencijalističke tragike i drame svijeta ukazujući na ugroženost i ranjivost prirode i čovjeka .
Kompozicija - Ljeto
   

Kompozicija - Ljeto, ulje / platno, 2005., 80 x 60 cm

     
           
   

ŠERCAR Hrvoje

ŠERCAR Hrvoje,
slikar i grafičar. U slikarstvu samouk. Nakon što je promijenio različite škole i fakultete od 1959. radi u fototeci Leksikografskog zavoda, ali obolijeva i tijekom boravka u bolnici na nagovor slikara Miljenka Stančića počinje slikati. Fantazmagoričan svijet pun humanosti i topline, šarma i duhovitih dosjetki. Igor Zidić nazvao ga je “modernim crtačem davnine”. Često slika na istanjenoj patiniranoj koži tušem, perom i kistom brižljivo iscrtavajući najsitnije detalje svojih čudesnih građevina i fantastičnih zvijeri promatranih iz ptičje perspektive. Njegovi motivi kreću se od “medijevalnog panopticuma”, seljačkih ratova, muke Kristove i pučkih priča do fantastične (antropo)zoologije i realnonadrealnih veduta. Održao niz samostal nih i skupnih izložbi i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. .
Grad
   

Grad, grafika, svilotisak, 1994., 50 x 70 cm

     
           
   

TOMAS Mario

TOMAS Mario,
slikar. Rođen 1943. u Marinima. Slikarstvom se bavi od 1975., a slikarske tehnike izučavao je u specijalci prof. Marca van der Brooma na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji (l'Académie Royale des Beaux-Arts) u Ličgeu. Samostalno izlaže od 1981. godine. Tomasove slike karakterizira lirski sklad linija i boja, prozračnost elegantnih volumena, suptilna igra svjetla i sjene na obično tamnim pozadinama, ritmizirano gibanje stvari i bića (kao čest motiv javljaju se krhke jedrilice na moru) realnih motiva transponiranih u fluidnu atmosferu nerealnog. “On je lirik boje, pjesnik svjetla i znalac crte, majstor oblika, skladatelj harmonija i slikar ugođaja” napisao je o njemu Juraj Baldani.
Bez naslova
   

Bez naslova, suhi pastel / papir, 2006., 54 x 74 cm

     
           
   

TRTOVAC Dino

TRTOVAC Dino,
slikar. Rođen 1947. godine u Šaronjama. Diplomirao na ALU u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera 1977. godine. Usavršava se na specijalizaciji za slikarstvo u Parizu i Londonu, izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je međunarodnih nagrada za slikarstvo. Slikarstvo lirske apstrakcije dinamičnih ritmičkih struktura u profinjenim vertikalnim ili horizontalnim nizovima intenzivnih boja i prijelaza od jakih kon trasta do tonskog suglasja koje asocira na glazbenu partituru iskazanu minimalističkim sažimanjem na bitno, na ritam i pulsiranje misli u čistim osjetilnim sferama. Trtovac svoje slike naziva action painting (poslije američke apstrakcije) - pretežito su to radovi meditativnog karaktera, koji kao da se nalaze u nekom neprekinutom procesu nastajanja, nedorečeni i zapravo se protežući u beskraj. Šireći se poput glazbe onkraj materijalne stvarnosti. .
Kompozicija VI
   

Kompozicija VI, akrilik / platno, 2005., 65 x 75 cm

     
           
   

TURKALJ Zorica

TURKALJ Zorica,
slikarica. Rođena 1943. godine u Zagrebu gdje pohađa ŠPU - Slikarski odjel kod prof. Josipa Bifela. Diplomirala na ALU 1967. godine kod prof. A. Mezdjića, a od 1970. nastavlja poslijediplomski studij u Majstorskoj radionici prof. Krste Hege- dušića. Održala je brojne izložbe u zemlji i inozemstvu, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja te zahvalnica za sudjelovanje u humanitarnim donacijama. Potkraj 80-tih godina prošloga stol jeća širokoj lepezi svojih ikonografskih određenja dodala je nov motiv: leptira. U ovoj temi slikarica razvija svoju maštu do neslućenih granica, slikajući krhke likove leptira vatrometom šarenih boja, poput nekog bljeska snoviđenja na rubu realnosti i imaginacije (J.Baldani). Boja poprima sve važniju funkciju, a njezino se slikarstvo razvija od deskripcije podložne ljepoti oblika i toplini boja, prema imaginarnim dimenzijama i iskoraka u apstrakciju.
Biblioteka
    Crveni leptir, miješana tehn. / papir, 2005., 50 x 50 cm      
           
   

VEJZOVIĆ Fadil

VEJZOVIĆ Fadil,
slikar i grafičar. Rođen u Sarajevu 1943. godine, studirao u Zagrebu na ALU u klasi prof. Raula Goldonija. Djeluje kao slobodan umjetnik od 1969., nastavlja studij grafike i slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Nürnbergu (1970. - 1975.). Održao brojne samostalne i sudjelovao na niz skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Vejzovićevo profinjeno lirsko slikastvo razigranih linija i suzdržanog kolorita s natruhom arhaizirajućih ugođaja, otkriva senzibilnu dušu umjetnika zaokupljenog istraživanjem tijela u prostoru rasplinutih atmosfera i nostalgijom za romantičnim urbanim vedutama koje oblači u vlastiti imaginarij osjećajnosti. Svojim majstorskim slikama i grafikama Vejzović likovnim sredstvima piše odu životu, humanosti i ljepoti.
Biblioteka
   

Zagreb, Ćirilometodska, grafika, miješana tehnika / papir, bez godine, 48 x 67 cm

   
           
   

VRLIĆ Anton

VRLIĆ Anton,
slikar i grafičar. Rođen u Splitu 1957. godine. Studirao povijest umjetnosti da bi potom prešao na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao 1982. godine u klasi prof. Raula Goldonija. Vrlić slika osebujnim kolorizmom i neobičnim asocijativnim oblicima na tragu apstraktnog ekspresionizma. Kontinuirano se bavi slikarstvom i grafikom, a povremeno i kiparstvom, a posljednjih godina istražuje medij stakla, posebno tehniku vitraja. Izlagao na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2003. godine dobitnik je nagrade na izložbi “Healing Power of Art” Manhattans Arts International u New Yorku.
Biblioteka
   

U iščekivanju jutra, ulje / platno, 1998., 45 x 35 cm

     
           
   

JOSIP ZANKI

JOSIP ZANKI,
grafičar i svestrani istraživač grafičkih medija, multimedijalni umjetnik - instalacije, performance, eksperimentalni film, video. Rođen 1969. u Zadru. Diplomirao na ALU u Zagrebu 1994. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Javno djeluje od 1986., dobitnik je brojnih nagrada. Sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegov likovni repertoar obiluje zagonetnim znakovima i simbolima, bajkovitim i duhovitim pričama, mitološkim bićima starinskog ugođaja, astrološkim i zodijakalnim imaginarijem, biljnim i životinjskim svijetom u fantastičnom okruženju, kao i simbolima svemirskog prostranstva pročitanog na vlastiti imaginativan način. Zanki svoje prizore realizira osebujnim, stiliziranim i krajnje maštovitim likovnim jezikom, često popraćenim upisanim riječima ili rečenicama, čistog grafičkog rukopisa kojim nas redovito poziva na zanimljivo putovanje u nepoznato.
Biblioteka
   

Vitezovi hramovi, crtež tušem na papiru, 2004., 49 x 61 cm

     
           
   
POPIS SLIKA - AUKCIJA “IDEM” - 20. - 22. ožujka 2007., Zagreb, Muzej “Mimara”

 

BABIĆ Dubravka: Korida II., suha igla, reservage, dvostruka grafika, godina nepoznata, 106 x 78 cm,
sign. olovkom: d.d.k. D. Babić, d.l. i sred.

BALIĆ Antonija: Preko puta, terakota, 2004., 40 x 33 cm, sign. na poleđini

ČAVRK Hamo: Carta incognita, akrilik / platno, 2007., 40 x 30 cm, sign. na poleđini

FALOUT Nada: Osunčani kamen II., miješ. tehn. / akrilik / platno, 2006., 38,5 x 56 cm, sign. d.d. Falout

GRUBIŠIĆ Dražen: Sreća, grafika, bakropis, 2007., 30 x 40 cm,
sign. olovkom: d.d. D Grubišić 07, d.l. E A bakropis

KESER Zlatko: Prostorni modul III., isprint / serigrafija / papir, 2006., 147 x 109 cm,
sign. olovkom: d.d.k. Keser, u sredini isprint / serigrafija, d.l. 13/13

KONTREC Anita: Bijeli krajolik, poliester i pigmenti, 2006., 100 x 60 x 8 cm, sign. bočno d.d. A. K. 06

KORKUT Alem: Nebesa, grafika, akvatinta, 2006., 36 x 36 cm,
sign. olovkom: d.d.k. A. Korkut 06, d.l. E A, sredina: Nebesa

KUDUZ Ante: Graf-color 5, offset / svilotisak, 2001., 67 x 97 cm, sign. olovkom: d.d. Kuduz, d.l. EA 001

LONČAR Tihomir: Maksimir, grafika, oko 2006., 32 x 59 cm, sign. olovkom: d.d. Lončar, d.l. E. A.

LONČAR Tihomir: Vesna, grafika, oko 2006., 64 x 46 cm, sign. olovkom: d.d. Lončar, d.l. 17/60

LONČAR Tihomir: Zrinjevac, grafika, oko 2006., 33 x 59 cm,sign. olovkom: d.d. Lončar d.l. E. A.

MALČIĆ Ivica: Seoska idila, ulje na lesonitu, 2005., 58 x 49 cm,nema signature

MEGLIĆ Vladimir: Riba, akril / platno, 2006., 30 x 20 cm, sign. d.l.k. Meglić 06

MIŠE Blaga: Biblioteka, offset i sitotisak, 2000., 70 x 50 cm, sign. d.d.k. Blaga Miše 2000., d.l. komb. t.

ROGIĆ Frane: “Ponovo, još“, ulje na platnu, 2002., 90 x 73 cm, sign. nema

STOJANOVSKI Krunislav: Kompozicija - Ljeto, ulje / platno, 2005., 80 x 60 cm, sign. d.d.k. SK 05

ŠERCAR Hrvoje: Grad, grafika, svilotisak, 1994., 50 x 70 cm, sign. d.d.k. Šercar 94

TOMAS Mario: Bez naslova, suhi pastel / papir, 2006., 54 x 74 cm, sign. d.d. Tomas 06

TRTOVAC Dino: Kompozicija VI, akrilik / platno, 2005., 65 x 75 cm, sign. d.d.k.Trtovac 05

TURKALJ Zorica: Crveni leptir, miješana tehn./ papir, 2005., 50 x 50 cm, sign. d.d. Z. Turkalj

VEJZOVIĆ Fadil: Zagreb, Ćirilometodska, grafika, miješana tehnika / papir, bez godine 48 x 67 cm,
sign. olovkom: d.d. Fadil Vejzović, u sredini naslov, d.l. IX/L. kom. teh.

VRLIĆ Anton: U iščekivanju jutra, ulje / platno, 1998., 45 x 35 cm, sign. d.l. urezano A. Vrlić

ZANKI Josip: Vitezovi hramovi, crtež tušem na papiru, 2004., 49 x 61 cm,
sign.: olovkom: d.d. J. Zanki, u sredini naslov, d.l. crtež tušem

           
           

 

 

 

 

 

ZAHVALJUJEMO NA POMOĆI U
ORGANIZACIJI:

Coca-Cola Beverages Hrvatska d.d.
PLIVA d.o.o.
FIMA Validus d.d.
Stimar d.o.o.
M-T SERVIS
LJEKARNE ŠĆURIC
EEG d.o.o.
Tomić d.o.o. Međunarodna špedicija
BiB Nakladništvo d.o.o.
Grafocolor d.o.o.
PAPILO, obrt
Zagrebačke mažoretkinje

 

 

 

Nakladnik:
IDEM - Hrvatska udruga
za stručnu pomoć djeci s
posebnim potrebama
Za nakladnika:
Prof. dr. sc. Ljiljana Igrić
Suradnici:
Kostadinka Velkovska
Vesna Galamboš
Branka Dumičić
Vlasta Knez
Ljerka Črnjević
Jadranka Brkljačić
Jelena Dumičić
Tekst kataloga:
Prof. Nada Vrkljan-Križić
Glavna urednica:
Prof. Nada Vrkljan-Križić
Tehnički urednik:
Jadranka Brkljačić
Fotografije:
Vladimir Baće
Oblikovanje:
BiB Nakladništvo
Priprema za tisak:
BiB Nakladništvo
Tisak:
Grafocolor d.d.
Naklada:
500 kom

 

 

 
     

 

 

Ažurirano Petak, 30 Ožujak 2007 19:07
 

Ankete

Kako ste saznali za Idem
 

logo-zakalda-za-potporu-civilnog-drustva
Centar inkluzivne potpore IDEM Zagreb korisnik je Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge


CIP IDEM je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

 
escort bayan bayan escort ankara escort ankara escort bayan escort ankara izmir escort izmir escort bayan escort bayan bayan escort escort istanbul istanbul escort bayan istanbul escort escort istanbul sex tube free porn hard sex