Konferencija "Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju - Istraživanja i praksa" Ispis E-mail
Petak, 26 Listopad 2018 12:39

U Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja, 16. Listopada 2018.g. održana je konferencija „Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – Istraživanja i praksa“ u organizaciji Centra inkluzivne potpore IDEM i Učilišta za obrazovanje odraslih IDEM te Agencije za odgoj i obrazovanje kao suorganizatora.  Na konferenciji je sudjelovalo više od 120 sudionika, učitelji, stručni suradnici, pomoćnici u nastavi, osnivači škola, sveučilišni profesori i predstavnici Udruga.

Skup su pozdravile pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje viša savjetnica Mirela Skelac, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak Galešev i predsjednica Centra inkluzivne potpore IDEM Ljiljana Igrić.

Na konferenciji su prikazani rezultati kvalitativnog istraživanja „Uloga pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika u nastavi“. O ulozi i kompetencijama pomoćnika u nastavi govorila je prof.dr.sc. Ljiljana Igrić. Članice istraživačkog tima Anamarija Bambir, Klara Matejčić i Mateja Marinić govorile su o perspektivi pomoćnika u nastavi o njihovim poslovima u inkluzivnoj školi, perspektivi učitelja o poslovima pomoćnika, suradnji učitelja i pomoćnika te o pomoćniku u nastavi iz perspektive učenika s teškoćama i roditelja.

Gošća iz Velike Britanije, profesorica s Bristol University Ioanna Bakopoulou govorila je o ulozi pomoćnika u nastavi i istraživanjima u Velikoj Britaniji te je svojim izlaganjem dala novu dimenziju zanimanju pomoćnik u nastavi, koje je u Hrvatskoj u procesu reguliranja.

U panel raspravi o iskustvima uvođenja pomoćnika u nastavi iz perspektive osnivača odgojno-obrazovnih ustanova sudjelovale su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijana Mataga Tintor te predstavnica Krapinsko-zagorske županije, voditeljica projekta Baltazar Barbara Dolenc.

Iz perspektive roditelja svoje viđenje inkluzivnog obrazovanja dala je predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković, a o ulozi koordinatora pomoćnika govorila je izv.prof.dr.sc. Jasna Kudek Mirošević.

O primjerima inkluzije i suradnji između učitelja i pomoćnika govorili su stručni suradnici, učitelji i pomoćnici u nastavi u osnovnim školama.

Novoosnovanu udrugu pomoćnika u nastavi Pun-Hr govorila predstavila je predsjednica udruge Iva Tadić.

 

Sažeci izlaganja na Konferenciji:

 

Kompetencije pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika u nastavi

Suradnja učiteljice razredne nastave i pomoćnika u nastavi

Pozitivan prmjer inkluzije u osnovnoškolskoj praksi

Uloga koordinatora pomoćnika u nastavi u inkluzivnoj školi

Kvaliteta suradnje učitelja i pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika

Pomoćnik u nastavi iz perspektive učenika s teškoćama i roditelja

Suradnja koordinatora i pomoćnika u nastavi

Perspektiva pomoćnika u nastavi o njihovim poslovima u inkluzivnoj školi

Perspektiva učitelja o poslovima pomoćnika u nastavi u inkluzivnoj školi

Edukacijski rehabilitator, član mobilnog stručnog tima – prikaz iz prakse

Iskustvo roditelja u inkluzivnom obrazovanju uz pomoćnika u nastavi

Uloga pomoćnika u nastavi i rezultati istraživanja u UK

 
Ažurirano Petak, 26 Listopad 2018 13:31
 
Druga obavijest za znanstveno-stručnu konferenciju “Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa” Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Rujan 2018 10:31

IDEM logo25 cro-03

 

 

 

Drago nam je izvijestiti Vas o velikom odazivu na Konferenciju "Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa". Stoga nažalost nismo bili u mogućnosti primiti sve zainteresirane, što nam je iskreno žao.

Ovaj skup će biti prilika da naši predavači, znanstvenici iz Hrvatske i Velike Britanije, stručnjaci iz prakse, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave i roditelji mogu podijeliti svoja iskustva sa sudionicima konferencije.

U priloženoj Drugoj obavijesti možete vidjeti detaljan program koji sadrži kako rezultate kvalitativnog istraživanja „Uloga pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika u nastavi" (voditeljica prof.dr.sc. Ljiljana Igrić) tako i iskustva iz prakse.

 

Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

ili pozivom na broj telefona:

099/26 98 494 Ana Maljevac, dipl.oec.

099/25 20 414 Klara Matejčić, mag.rehab.educ.

Ažurirano Četvrtak, 06 Rujan 2018 11:48
 
Obavijest o konferenciji "Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju - istraživanja i praksa" Ispis E-mail
Utorak, 22 Svibanj 2018 20:21

Zadnjih 20 godina inkluzija je postala osnovna filozofija u razvoju „obrazovanja za sve“, a edukacijsko uključivanje ključna strategija u suzbijanju marginalizacije i segregacije osjetljivih skupina. U svijetu su se razvili sustavi podrške za podizanje razine pristupačnosti škole te se provode istraživanja s ciljem pronalaženja učinkovitih mehanizama za ostvarenje inkluzije.

Pomoćnik u nastavi jedan je od takvih oblika podrške, njihov broj progresivno raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj te se stoga s pravom postavlja pitanje uloge i učinaka rada pomoćnika u nastavi. Istraživanja u svijetu (EEF, 2015) ukazuju na niz propusta u dosadašnjem provođenju ovog oblika podrške i nepovoljnih učinaka na obrazovnu inkluziju.

Na samom početku uvođenja pomoćnika, prije desetak godina, u Hrvatskoj smo istraživali (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i CIP IDEM) njihove učinke, razmatralo se koje su  potrebne kompetencije za obavljanje posla pomoćnika te se putem supervizije pomoćnika dolazilo do spoznaja o izazovima na koje oni nailaze u svom radu.

Nakon proteklog perioda željeli smo istražiti i bolje upoznati ulogu pomoćnika u nastavi u školama koje već imaju duže iskustvo s uvođenjem pomoćnika. Iz tog razloga proveli smo istraživački projekt „Uloga pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika u nastavi“ s voditeljicom prof.dr.sc. Ljiljanom Igrić.

Cilj istraživanja je upoznavanje s ulogom pomoćnika u nastavi u odgojno-obrazovnoj praksi iz perspektive pomoćnika i iz perspektive učitelja.

U skladu s ciljem strukturirano je i provedeno osam fokus grupnih intervjua s 84 sudionika, učitelja i pomoćnika u nastavi u tri grada u Hrvatskoj.

Jednodnevna konferencija, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se 16. listopada 2018. od 10:00 do 17:00 sati u Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, Zagreb.

Na Konferenciji će biti prikazani rezultati projekta te će učitelji, pomoćnici u nastavi i stručni suradnici škola upoznati skup s primjerima dobre prakse. To će biti prilika čuti i neka iskustva roditelja učenika s podrškom pomoćnika u nastavi. Posebno je važno suočiti se sa nekim iskustvima samih učenika koji su stekli pravo na ovu podršku za inkluzivno obrazovanje.

Gost predavač iz Velike Britanije predstavit će iskustva i znanstvene spoznaje o ulozi pomoćnika u nastavi ove države, koja je već prije više od 10 godina uvela zanimanje pomoćnika u nastavi.

 

Prijave za Konferenciju su zatvorene zbog popunjenja mjesta.

 

Drugi poziv s detaljnim programom biti će dostupan do  5. rujna 2018.

 

 

Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

ili pozivom na broj telefona:
   099/26 98 494 Ana Maljevac, dipl.oec.
   099/25 20 414 Klara Matejčić, mag.rehab.educ.

   Programski odbor:
Ljiljana Igrić – predsjednica Programskog odbora
Jasna Kudek Mirošević
Arijana Mataga Tintor
Draženka Sila Ljubenko
Mirela Skelac
Zrinjka Stančić

   Organizacijski odbor:
Jadranka Brkljačić
Ana Maljevac – tajnica Organizacijskog odbora
Mateja Marinić
Klara Matejčić – tajnica Organizacijskog odbora
Anamarija Pavić

Ažurirano Utorak, 28 Kolovoz 2018 12:30
 
NOVI PROGRAM U CENTRU INKLUZIVNE POTPORE IDEM! Ispis E-mail
Srijeda, 04 Listopad 2017 14:31

strategije letak-page-001 Medium

 

Uključite svoje dijete u naš novi Program. Program se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. 

Ažurirano Srijeda, 04 Listopad 2017 14:39
 
Priča iz školske klupe Ispis E-mail
Četvrtak, 13 Srpanj 2017 11:05

Ponosni smo na Učilište IDEM koje već niz godina uspješno provodi svoj Program osposobljavanja za poslove pomoćnika u nastavi za rad s učenicima s teškoćama. Program je postigao razinu izvrsnosti koja je priznata od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. 
Svoje je iskustvo edukacije i rada u školskim klupama podijelila i zadovoljna polaznica Programa, njezinu priču možete pročitati klikom na sljedeći klik: klik :)

Ažurirano Četvrtak, 13 Srpanj 2017 11:43
 
Programi potpore razlikovnom učenju i poučavanju učenika s teškoćama Ispis E-mail
Utorak, 02 Svibanj 2017 09:14

"Programi potpore razlikovnom učenju i poučavanju učenika s teškoćama" naziv je projekta koji uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja provodimo u tri županije RH. Aktivnosti su usklađene s potrebama i omogućavaju kvalitetnije poučavanje učenika s teškoćama dajući doprinos razvoju inkluzivnog obrazovanja. Stoga je ovaj projekt od velikog značaja za jačanje kapaciteta inkluzivnog društva kroz osiguravanje kvalitetnih uvjeta školovanja. 

Ažurirano Utorak, 02 Svibanj 2017 09:25
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 15

Ankete

Kako ste saznali za Idem
 

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16 

Statistika

Članova : 14
Sadržaj : 153
Web Linkovi : 9
Posjete Sadržajima : 1462698

logo-zakalda-za-potporu-civilnog-drustva
Centar inkluzivne potpore IDEM Zagreb korisnik je Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge


CIP IDEM je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

 
escort bayan bayan escort ankara escort ankara escort bayan escort ankara izmir escort izmir escort bayan escort bayan bayan escort escort istanbul istanbul escort bayan istanbul escort escort istanbul sex tube free porn hard sex